Welkom op de website van Stichting Oud-Achtkarspelen

De folder voor seizoen 2017-2018:

folder 2017 2018

 

Wie weet waar dit huisje stond in Gerkesklooster en wie de bewoners waren?

Reacties naar: Klaas van der Schuit  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op nummer 0512-351959.

 STOKROOSz

 

 

Mooie filmpjes over de Fryske Kanon, uit onze gemeente:

 

Wie kan helpen?  

SPOORWEGSABOTAGE 3 - 07-09-1944X 

Op de foto is de ontspoorde goederentrein door sabotage te zien op 7 september 1944.
Klaas van der Schuit van de Historische Kring Gerkesklooster-Stroobos wil graag in contact komen met personen, die hem iets meer kunnen vertellen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, over onderduikers en/of evacués die tijdens de oorlog onderdak gevonden hebben in Gerkesklooster en Stroobos. Hierdoor kunnen we een compleet beeld krijgen van die periode in het Tweelingdorp.
Klaas van der Schuit is te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op nummer 0512-351959.

 

 

Familie van Sterke Jerke?

Sterke Jerke was de bijnaam van Heerke Tjerks Witteveen, geboren in 1801 te Drogeham, overleden in 1890. Van hem zijn vele 'sterke' verhalen bekend over zijn kracht. Wij zijn benieuwd wie er allemaal familie van hem zijn of zelfs rechtstreeks van hem afstammen.

U mag ons benaderen voor meer informatie en wij kunnen dit eventueel voor u uitzoeken. Op onze historische- en genealogische dag vrijdag 7 april 2017 gaan we u dit presenteren. Hou daarvoor onze website en Facebook in de gaten.

U kunt ons bericht sturen via het contactformulier onder aan de pagina of uw stamboom mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zijn benieuwd! Namen die o.a. in zijn nageslacht voorkomen: Witteveen, Borger, Brandsma, Scheepstra.

wordt vervolgd...........

 

 

 

 

Vrijdag 1 april 2016 Was er een Genealogische en historische markt in Surhuisterveen. 

Deze dag werd redelijk goed bezocht. We konden een aantal mensen helpen met het uitzoeken van hun stamboom en zij ontvingen een mooie waaier-kwartierstaat.

Ook de krantenknipsels en oude foto's werden goed bekeken. Er draaide ook een presentatie met oude foto's van Surhuisterveen, wat ook goed in de smaak viel bij de bezoekers.

De gratis tekeningen van Cor Dam kregen allen een nieuwe eigenaar.

 

                 IMG 0943kopie                                    IMG 0948kopie

 

 

 

                                                                           IMG 0960kopie

 

Oproep

 

Heeft u historisch materiaal, zoals foto’s, boeken, dia’s, krantenknipsels en dergelijke over Achtkarspelen, dan kunt u dat bij Stichting Oud Achtkarspelen inleveren of laten scannen, zodat ook dat voor het nageslacht wordt behouden. Ook boeken over mensen of verenigingen in Achtkarspelen zijn een waardevolle aanwinst. U kunt deze materialen schenken of in bruikleen geven. 

 

                                      

 Dinsdag 15 maart was de laatste lezing van dit seizoen.

 

Dhr. Wil Schackmann hield in de bibiotheek van Surhuisterveen een lezing over de Maatschappij van Weldadigheid. De economische situatie in Nederland was in 1815 na het vertrek van Napoleon slecht. Zo’n 10% van de twee miljoen inwoners leefde onder de armoedegrens en in de steden was dit zelfs 50%. Generaal Johannes van den Bosch probeerde iets aan de armoede te doen. Hij wierf 15.000 contribuanten die samen 40.000 gulden per jaar doneerden. Met dit geld richtte hij de Maatschappij voor Weldadigheid op. De Maatschappij kocht het landgoed Westerbeeksloot in Drenthe en bouwde daar 52 kleine huisjes. Armen uit de steden konden hier een nieuw bestaan opbouwen door te werken in de landbouw. Op deze manier ontstonden de koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Daarna kwamen in de Ommerschans een gesticht voor bedelaars en in Veenhuizen drie gestichten voor weeskinderen.

Hier vindt u meer informatie over het zoeken naar bedelaars. 

Deel 1: 

https://velehanden.nl/berichten/mededelingen/bekijk/project/dre_cmw/id/33770

Deel 2: 

Deel 3: 

Deel 4: 

https://velehanden.nl/berichten/mededelingen/bekijk/project/dre_cmw/id/38543

 

lezing   lezing 2

 

 

                                                lezing 3

 

Dinsdag 8 maart was er een korte cursusavond waarin de deelnemers leerden hoe ze konden zoeken naar voorouders via de website allefriezen.nl. Een leerzame avond met enthousiaste beginnende onderzoekers.

 genea

cursus 1      cursus 2    

cursus 3      cursus 4

cursus 5

 

 

 

 


Achtkarspelen is rijk aan cultureel erfgoed. In het kader van het 675 jarig bestaan van de gemeente Achtkarspelen is er een handzaam boekje uitgekomen met een drietal historische fietsroutes. De fietstochten gaan langs rijksmonumenten, kunstwerken en overig cultureel erfgoed door Noordoost, Noordwest en Zuid Achtkarspelen. Het boekje is samengesteld door Simon Hoeksma van de Stichting "Oud Achtkarspelen".


Het boekje is verkrijgbaar bij de gemeente, de bibliotheken in Buitenpost en Surhuisterveen, musea en andere recreatieve instellingen.

 

 

         

 

                              Voor meer fiets- en wandelroutes:

                                        fietsen-en-wandelen