Oud-Achtkarspelen

Lezing over verzetsman Piet Oberman

01-03-2023

In november verscheen de nieuwe biografie van Hessel de Walle, getiteld Piet Oberman, De man en de mythe. De KP-leider, wiens verhaal vooral bekend werd door de film De Overval (1962), werd direct onder de rook van Dokkum geboren en bracht er het grootste deel van zijn leven door. Hij maakte deel uit van een welvarende familie van houthandelaars, dominees en bestuurders, met een sterk gereformeerde inslag. Familie en stad droegen flink bij aan zijn persoonlijke ontwikkeling. De einzelgänger Oberman maakt zich er los van en blijft er tegelijk sterk mee verweven.

Oberman is zesendertig jaar oud als hij als Fries KP-leider op 8 december 1944 zijn mannen voorgaat bij de geslaagde kraak van de Leeuwarder gevangenis. Ze weten zonder bloedvergieten eenenvijftig mensen te bevrijden. Als deze actie achttien jaar later verfilmd wordt en veel publiek trekt, stijgt zijn ster naar grote hoogte. De mythe krijgt gestalte en ontneemt het zicht op de man.

De man Oberman is een man met vele gezichten. Zo is hij een dwarsliggende jongeling, een avonturier, een eenling, een 'fuifnummer', populair bij vrouwen, een snelheidsduivel op de motor en in zijn Amerikaanse sleeën, een bezonnen verzetsleider, geslaagd ondernemer, zeezeiler, echtgenoot en vader van vier zoons. Al deze aspecten komen in deze rijkgeschakeerde biografie aan de orde.

Op dinsdag 14 maart organiseren Stichting Oud-Achtkarspelen en de Bibliotheek een lezing over deze Piet Oberman. De lezing wordt gegeven door schrijver Hessel de Walle. De avond vindt plaats in de Schakel (ingang Berkenlaan) te Buitenpost en begint om 19.45 uur. De toegang is gratis.