Oud-Achtkarspelen

Nieuwe verhalenbundel: tegen de stroom in

15-11-2017

Op 15 november verscheen de bundel ‘Tegen de stroom in: vier biografische verhalen van markante personen uit de geschiedenis van Noord Nederland’. De bundel werd geschreven als afstudeerproject door vier studenten non-fictie aan de Schijvers Vakschool Groningen.

Een van de schrijvers, Wike de Boer, kiest de armoede op de heide bij Harkema aan het eind van de 19 e eeuw als onderwerp. Zij schrijft over een uitzonderlijke man: ds Kijlstra die in 1897 benoemd werd als predikant te Rottevalle en verbijsterd was over de erbarmelijke omstandigheden die hij op de heide aantrof. Hij bezocht de bewoners van spitketen en zag hun ellende met eigen ogen. Het kon toch niet waar zijn dat er bij de armenzorg van de gemeente Achtkarspelen geld overbleef terwijl de armen nauwelijks wisten hoe ze in leven moesten blijven? De idealistische ds. Kijlstra besluit de strijd aan te gaan tegen de vooroordelen en behoudzucht van zijn dorpsgenoten.

Hiernaast bevat de bundel verhalen over:

  • de Kerstvloed die het noorden in 1717 trof. Lilian Eefting vertelt het aangrijpende verhaal van een boerenfamilie uit Hornhuizen.
  • de opkomende emigratie naar Amerika in het begin van de 19e eeuw. Lies Reitsema schrijft over de landverhuizer Klaas Beukma en zijn zoon Willem.
  • de markante Groningse professor Wijnberg. Joost Demmink vertelt hoe een gewezen Amerikaanse spion de Groninger chemie op de kaart zette.

Tegen de stroom in: vier bewogen levens uit het Noorden bevat vier historische levensverhalen over de unieke krachten van mensen die zich in uitzonderlijke omstandigheden bevinden: of ze nu vochten tegen het woeste water van de Kerstvloed uit 1717 die het noorden trof, de armoede in de z.g. spitketen, de emigratie die aan het begin van de 19e eeuw op gang kwam of tegen de bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Tegen de stroom in is een boek voor iedereen die in de geschiedenis van Noord-Nederland is geïnteresseerd, maar niet alleen voor hen. Het is een boek voor iedereen die inspiratie wil putten uit de veerkracht van anderen.

U kunt deze boeiende verhalenbundel voor € 12,50 euro bestellen via [email protected]. De verhalen bundel is ook verkrijgbaar bij het postwinkeltsje in Harkema, boekhandel Douma te Surhuisterveen en de Read shop in Buitenpost.

Meer informatie over de bundel Tegen de stroom vindt u op boektegendestroomin.wordpress.com.