Welkom op de website van Stichting Oud-Achtkarspelen
 Nieuw boek over WOII.

Eindelijk, het is zover! De digitale versie van ons boek over gewapend verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog is inmiddels via Bol.com verkrijgbaar en vanaf 5 mei a.s. zijn fysieke exemplaren ook beschikbaar. Onlangs heeft onze uitgeverij Osprey Publishing een blog geplaatst over onze publicatie. Dit blog bevat onder meer foto's van onze onderzoekservaringen!

In ons boek besteden we ruimschoots aandacht aan het gewapend verzet in Friesland. Eén van de case studies die wij behandelen is het gevecht om de brug bij Blauwverlaat. Deze case study is geïllustreerd met een foto van twee leden van de gewapende verzetsgroep van Achtkarspelen. Ook bevat het boek foto's van de verzetsdocumenten van mijn overgrootvader Hielke Brouwer, hij was het hoofd van de onderduikersorganisatie in de gemeente Achtkarspelen. Voor dit onderdeel van het boek hebben we o.a. Jasper Keizer telefonisch geïnterviewd en zijn literatuur bestudeerd.

Mei hertlike groetnis út Gelderlân,

Klaas Castelein, Duiven

Michel Wenting Doesburg

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Boek Zomer-timmerman 40 jaar getrouwd:

https://www.oudachtkarspelen.nl/images/1908-Zomer-Timmerman_40jaar_getrouwd.pdf

Een mooi geschiedenisverhaal: https://swagenaar.com/bewoners/de-oude-scheperij-onder-harkema-opeinde/ 

Surhuisterveen/Boelenslaan komen ook voor in het ganzenbord uit 1880.

Surhuisterveen is nummer 26 op dit Friese ganzenbord uit 1880. Het dorp wordt voorgesteld door de lagere school, waar in 1879 een geruchtmakende turfkwestie speelde: hoofdmeester Westerling werd beschuldigd van het verduisteren van schoolturf. In het veen kijkt men anders niet op een turfje, zou je denken. Het liep hoog op en werd een rechtszaak die landelijk aandacht kreeg en waarin Westerling uiteindelijk werd vrijgesproken. Bij een latere editie van het spel uit 1900 was die kwestie verouderd en werd Surhuisterveen voorgesteld door het kerkje van Boelenslaan. 

Fries ganzenbord uit 1880

Na zijn opleiding tot steendrukker wilde Piebe Krediet (1855-1936) uit Heerenveen een meesterproef afleveren in de vorm van een bijzonder ganzenbord. Het eeuwenoude spel heeft een spiraalvormig stramien met 63 vakjes, waarop de speler te maken krijgt met allerlei mee- en tegenvallers. Piebe besloot een ganzenbord te ontwerpen in de vorm van een reis door Friesland – waarvoor hij, waarschijnlijk in 1879, eerst zelf een lange voetreis door de provincie maakte. Tijdens zijn zwerftocht maakte hij tekeningen die hij na afloop overzette op de steen. In de zomer van 1880 verscheen zijn ‘Reis door Friesland’, die werd herdrukt in 1889 en 1900. De traditionele spelelementen vertaalde hij in Friese locaties: de Bonifatiusfontein in Dokkum doet op nummer 31 dienst als de put waaruit je moet worden verlost, en op nummer 58 markeren de mummies van Wieuwerd de dood die dwingt van voren af aan te beginnen. De reis vangt aan in Heerenveen en eindigt na een lange omweg in Leeuwarden. De hoofdstad staat in het hart van het spel, geïllustreerd met de Oldehove en het in 1880 voltooide Beursgebouw op het Zaailand.

Christine Sinninghe Damsté uit Hengelo is een verzamelaar en kenner van oude ganzenborden. Zij heeft Friese wortels – haar meisjesnaam is Hopperus Buma – en Piebes speelse elf-en-dertig tocht intrigeerde haar. Zij ontleedde de plaatjes in historische wetenswaardigheden die ze bijeenbracht in een onlangs verschenen boekje. Het is opgedragen aan Bernard Buma, de in juni overleden vader van de burgemeester van Leeuwarden. De bedoeling was dat Sybrand Buma het eerste exemplaar in ontvangst zou nemen op een presentatie in het Historisch Centrum Leeuwarden, maar corona haalde een streep door de rekening. In plaats daarvan overhandigde de auteur hem het eerste exemplaar tijdens een informele ontmoeting in de buitenlucht, voor de Oldehove. Het in eigen beheer uitgegeven Op reis door Friesland met Piebe Krediet is via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te bestellen voor € 10 plus verzendkosten. In Leeuwarden is het te koop bij de Fryske Kado- en Boekwinkel van de Afûk, Boterhoek 3 en het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1. Begin 2021 verschijnt een artikel over dit bijzondere ganzenbord in het historisch tijdschrift Fryslân.


overhandiging aan bumapiebe krediet reis door Friesland eerste editie 1880uitsnede surhuisterveen 1880uitsnede surhuisterveen 1900

boek flitsen

 Vier weken gelden promoveerde Arnold Carmiggelt aan de Rijksuniversiteit Groningen op een boek getiteld: “Geheimzinnigheid is zijn fort”. Assien Bohmers (archeoloog), 1912-1988.
Bohmers is een markante inwoner geweest van Buitenpost. 
Meer informatie over dit boek via de link: https://www.youtube.com/watch?v=JguJU_QIl2s

 

Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2019 met een fietsroute rondom Augustinusga.

2019 fietroute rondje Augustinusga 1 2019 fietroute rondje Augustinusga 2

Ook autoroute-app online.

De app is te downloaden via google play of de appstore. Meer info op  meAR Fryslan.nl  

Deze route is te combineren met de fietsroute-app van izi.travel.

Fietsroute app online.

Download de app of haal het routeboekje bij de bibliotheek van Surhuisterveen of Buitenpost of op het gemeentekantoor en stap op de fiets.
izi.travel-achtkarspelen

Via deze link kunt u het boekje en de fietsroutes digitaal bekijken.


2018 18 juli feanster

Boek over de overvallers op de Leeuwarder gevangenis in 1944.

In november komt een boek uit geschreven door Hessel de Walle over de overvallers op de Leeuwarder gevangenis van 8 december 1944. Het boek bevat de levensverhalen van de deelnemende overvallers. Van de wieg tot het graf. Hij heeft daartoe geput uit tal van bronnen: boeken, archieven, persoonlijke papieren en gesprekken met nabestaanden.
Een aantal overvallers kwam uit Achtkarspelen: Wim Leistra, Goffe Hoogsteen, Alle Ytsma, Hepke Paauw en Jacob Abels. Heeft u aanvullingen? Voor meer nieuws over het boek, zie de groep: https://www.facebook.com/groups/2104529743127766/Boek familie Wobbes.

In het najaar komt er een boek uit over de geschiedenis en genealogie van de familie Wobbes. Voor wie meer info wil:

http://www.wobbes.com/infogenealogie.htm

 

Per 1 mei 2018 heeft Mattie Bruining-Hoeksma het voorzitterschap overgenomen van Klaas van der Schuit.

 

Vrijdag 6 april 2018 was onze historische markt in het Vleckehûs en bibliotheek in Surhuisterveen.

 

Zaterdag 31 maart was de presentatie van het nieuwe boek van 'meester' Jasper Keizer, dit gebeurde in Haersmahiem, zodat ook zijn vrouw erbij aanwezig kon zijn. Het boek werd hem aangeboden door Klaas van der Schuit. Dit was tevens zijn laatste officiële handeling als voorzitter van de Stichting Oud-Achtkarspelen. Per 1 april is Mattie Bruining-Hoeksma hem opgevolgd als voorzitter van de stichting.

Van Klaas van der Schuit en van Ben Datema, die ook het bestuur heeft verlaten, wordt in mei officieel afscheid genomen.

 boek JAsper

Stichting Oud-Achtkarspelen heeft meegeholpen bij het ontwikkelen en invoeren van een fietsroute app. De app is half april klaar en dan te downloaden via izi.travel.nl.

Woensdag 14 maart was de proefrit met de werkgroep en de wethouders Antuma en Stellinga.

BLK IZIapp 11

BLK IZIapp 48

BLK IZIapp 81

BLK IZIapp 116

Omrop Fryslân:

IMG E7303

IMG E7304

IMG E7305

 

Cichorei-proeverij in de bibliotheek en de lezing over chichorei in de Schakel maart 2018:

 2018 9 maart cichorei proeverij

IMG E7300

IMG E7301

Geslaagde beginnerscursus stamboomonderzoek.

Dinsdag 6 maart 2018 werd er een gratis cursus gegeven hoe op internet te zoeken naar voorouders. We moesten enkele aanmelders teleurstellen omdat er teveel aanvragen kwamen. Volgend jaar is er voor hun, en anderen, een herkansing.

 P1150080P1150081P1150083P1150084P1150085

 IMG 4323

 foto mattie

 

In verband met de lezing van en over  De Sûkerei, werd de expositie bak opnieuw ingericht. 

 vitrine

Dat onze nieuwe fotopagina 5 januari 2018 online ging bleef niet onopgemerkt:

2018 krantARTIKEL FEANSTER 1Kanaal 30

De folder voor seizoen 2017-2018:

folder 2017 2018

 

Nieuw: verhalen bundel.

Op 15 november j.l. verscheen de bundel "Tegen de stroom in": vier biografische verhalen van markante personen uit de geschiedenis van Noord Nederland. De bundel werd geschreven als afstudeerproject door vier studenten non-fictie aan de Schijvers Vakschool Groningen.
Een van de schrijvers, Wike de Boer, kiest de armoede op de heide bij Harkema aan het eind van de 19 e eeuw als onderwerp. Zij schrijft over een uitzonderlijke man: ds Kijlstra die in 1897 benoemd werd als predikant te Rottevalle en verbijsterd was over de erbarmelijke omstandigheden die hij op de heide aantrof. Hij bezocht de bewoners van spitketen en zag hun ellende met eigen ogen. Het kon toch niet waar zijn dat er bij de armenzorg van de gemeente Achtkarspelen geld overbleef terwijl de armen nauwelijks wisten hoe ze in leven moesten blijven? De idealistische ds. Kijlstra besluit de strijd aan te gaan tegen de vooroordelen en behoudzucht van zijn dorpsgenoten.
Hiernaast bevat de bundel verhalen over:
- de Kerstvloed die het noorden in 1717 trof. Lilian Eefting vertelt het aangrijpende verhaal van een boerenfamilie uit Hornhuizen.
- de opkomende emigratie naar Amerika in het begin van de 19e eeuw. Lies Reitsema schrijft over de landverhuizer Klaas Beukma en zijn zoon Willem.
- de markante Groningse professor Wijnberg. Joost Demmink vertelt hoe een gewezen Amerikaanse spion de Groninger chemie op de kaart zette.
Tegen de stroom in – Vier bewogen levens uit het Noorden bevat vier historische levensverhalen over de unieke krachten van mensen die zich in uitzonderlijke omstandigheden bevinden: of ze nu vochten tegen het woeste water van de Kerstvloed uit 1717 die het noorden trof, de armoede in de z.g. spitketen, de emigratie die aan het begin van de 19e eeuw op gang kwam of tegen de bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Tegen de stroom in is een boek voor iedereen die in de geschiedenis van Noord-Nederland is geïnteresseerd, maar niet alleen voor hen. Het is een boek voor iedereen die inspiratie wil putten uit de veerkracht van anderen.
U kunt deze boeiende verhalenbundel voor € 12,50 euro bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De verhalen bundel is ook verkrijgbaar bij : het postwinkeltsje in Harkema, boekhandel Douma te Surhuisterveen en de Read shop in Buitenpost.
Meer informatie over de bundel Tegen de stroom vindt u op www.boektegendestroomin.wordpress.com
Voor het aanvragen van een recensie-exemplaar of interview kunt u contact opnemen met Wike de Boer,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel: 050-5413206 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wie weet waar dit huisje stond in Gerkesklooster en wie de bewoners waren?

Reacties naar: Klaas van der Schuit  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op nummer 0512-351959.

 STOKROOSz

 

 

Mooie filmpjes over de Fryske Kanon, uit onze gemeente:

 

Wie kan helpen?  

SPOORWEGSABOTAGE 3 - 07-09-1944X 

Op de foto is de ontspoorde goederentrein door sabotage te zien op 7 september 1944.
Klaas van der Schuit van de Historische Kring Gerkesklooster-Stroobos wil graag in contact komen met personen, die hem iets meer kunnen vertellen over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, over onderduikers en/of evacués die tijdens de oorlog onderdak gevonden hebben in Gerkesklooster en Stroobos. Hierdoor kunnen we een compleet beeld krijgen van die periode in het Tweelingdorp.
Klaas van der Schuit is te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op nummer 0512-351959.

 

In de bibliotheek van Surhuisterveen was er op vrijdag 7 april 2017 een Historische- en Genealogische Markt. Dit jaar met extra aandacht voor de afstammelingen en familie van Sterke Jerke.

Hier enkele de foto's van de dag.

  

 KLEIN P1120123KLEIN P1120124KLEIN P1120127KLEIN P1120130KLEIN P1120134KLEIN P1120138KLEIN P1120139KLEIN P1120141

KLEIN P1120145

 

Vrijdag 1 april 2016 Was er een Genealogische en historische markt in Surhuisterveen. 

Deze dag werd redelijk goed bezocht. We konden een aantal mensen helpen met het uitzoeken van hun stamboom en zij ontvingen een mooie waaier-kwartierstaat.

Ook de krantenknipsels en oude foto's werden goed bekeken. Er draaide ook een presentatie met oude foto's van Surhuisterveen, wat ook goed in de smaak viel bij de bezoekers.

De gratis tekeningen van Cor Dam kregen allen een nieuwe eigenaar.

 

                 IMG 0943kopie                                    IMG 0948kopie

 

 

 

                                                                           IMG 0960kopie

 

Oproep

 

Heeft u historisch materiaal, zoals foto’s, boeken, dia’s, krantenknipsels en dergelijke over Achtkarspelen, dan kunt u dat bij Stichting Oud Achtkarspelen inleveren of laten scannen, zodat ook dat voor het nageslacht wordt behouden. Ook boeken over mensen of verenigingen in Achtkarspelen zijn een waardevolle aanwinst. U kunt deze materialen schenken of in bruikleen geven. 

 

                                      

 Dinsdag 15 maart was de laatste lezing van dit seizoen.

 

Dhr. Wil Schackmann hield in de bibiotheek van Surhuisterveen een lezing over de Maatschappij van Weldadigheid. De economische situatie in Nederland was in 1815 na het vertrek van Napoleon slecht. Zo’n 10% van de twee miljoen inwoners leefde onder de armoedegrens en in de steden was dit zelfs 50%. Generaal Johannes van den Bosch probeerde iets aan de armoede te doen. Hij wierf 15.000 contribuanten die samen 40.000 gulden per jaar doneerden. Met dit geld richtte hij de Maatschappij voor Weldadigheid op. De Maatschappij kocht het landgoed Westerbeeksloot in Drenthe en bouwde daar 52 kleine huisjes. Armen uit de steden konden hier een nieuw bestaan opbouwen door te werken in de landbouw. Op deze manier ontstonden de koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Daarna kwamen in de Ommerschans een gesticht voor bedelaars en in Veenhuizen drie gestichten voor weeskinderen.

Hier vindt u meer informatie over het zoeken naar bedelaars. 

Deel 1: 

https://velehanden.nl/berichten/mededelingen/bekijk/project/dre_cmw/id/33770

Deel 2: 

Deel 3: 

Deel 4: 

https://velehanden.nl/berichten/mededelingen/bekijk/project/dre_cmw/id/38543

 

lezing   lezing 2

 

 

                                                lezing 3

 

Dinsdag 8 maart 2016 was er een korte cursusavond waarin de deelnemers leerden hoe ze konden zoeken naar voorouders via de website allefriezen.nl. Een leerzame avond met enthousiaste beginnende onderzoekers.

 genea

cursus 1      cursus 2    

cursus 3      cursus 4

cursus 5

 

 

 

 


Achtkarspelen is rijk aan cultureel erfgoed. In het kader van het 675 jarig bestaan van de gemeente Achtkarspelen is er een handzaam boekje uitgekomen met een drietal historische fietsroutes. De fietstochten gaan langs rijksmonumenten, kunstwerken en overig cultureel erfgoed door Noordoost, Noordwest en Zuid Achtkarspelen. Het boekje is samengesteld door Simon Hoeksma van de Stichting "Oud Achtkarspelen".


Het boekje is verkrijgbaar bij de gemeente, de bibliotheken in Buitenpost en Surhuisterveen, musea en andere recreatieve instellingen.

  

                              Voor meer fiets- en wandelroutes:

                                        fietsen-en-wandelen